İnnova Gezondheidszorg

Veelgestelde vragen bij IVF-behandeling

In-vitrofertilisatie (IVF) is een langdurige kunstmatige voortplantingstechniek die wordt toegepast bij onvruchtbare koppels. "In-vitrofertilisatie" is tegenwoordig een van de meest geprefereerde onvruchtbaarheidsbehandelingen. In geval van onverklaarbare onvruchtbaarheid, infectie, verstopping in de eileiders, slechte kwaliteit van het sperma, gewicht of gevorderde leeftijd, kunnen paren een baby krijgen met de in-vitrofertilisatiemethode. In-vitrofertilisatiebehandeling omvat het behandelingsproces dat zorgt voor bevruchting door eieren, die vrouwelijke voortplantingscellen zijn, en sperma, wat mannelijke voortplantingscellen zijn, te verzamelen en buiten het lichaam samen te brengen in een laboratoriumomgeving. De bevruchte eicellen beginnen zich te delen en passeren de eerste ontwikkelingsstadia, embryo's genaamd, in de laboratoriumomgeving, en worden in de baarmoeder van de aanstaande moeder geplaatst. Zwangerschap verkregen na deze fase verschilt niet van natuurlijk voorkomende zwangerschappen. Het verschil met natuurlijke zwangerschap is dat het bevruchtingsproces onder laboratoriumomstandigheden wordt uitgevoerd en de bevruchte eicellen worden teruggeplaatst in de baarmoeder van de moeder. Vaccinatiebehandeling kan ook de voorkeur hebben vóór een IVF-behandeling, vooral bij mannelijke onvruchtbaarheid. Bij deze methode wordt het verzamelde sperma overgebracht naar de baarmoeder.

Een IVF-behandeling duurt ongeveer 15 tot 18 dagen. Na deze periode, 10 -12 dagen later, wordt het Beta HCG-gehalte op bloedniveau gecontroleerd en wordt gecontroleerd of zwangerschap is bereikt of niet.

In-vitrofertilisatie kan worden toegepast bij vrouwen tot 45 jaar. Er moet echter worden opgemerkt dat de kans om zwanger te worden aanzienlijk kleiner is bij vrouwen ouder dan 40 jaar. Om deze reden is het slagingspercentage van een IVF-behandeling bij oudere vrouwen lager dan bij jongere vrouwen en moet het aantal onderzoeken mogelijk worden verhoogd.

De belangrijkste factoren die van invloed zijn op de slaagkans van een IVF-behandeling zijn de leeftijd en de eierstokcapaciteit van de aanstaande moeder. Hoe jonger de aanstaande moeder, hoe groter de kans op succes bij IVF. Hoewel de leeftijd van de aanstaande vader ook belangrijk is in het slagingspercentage, is de leeftijd van de aanstaande moeder bepalend. De slaagkans bij de eerste IVF-poging tussen de 20 en 30 jaar ligt op het niveau van 70%. Terwijl de kans op succes 50% is op de leeftijd van 30-35 jaar, neemt deze af tot 45% tussen de leeftijd van 35-37 jaar. In de leeftijdscategorie 38-40 jaar is de kans op succes 30% en in de leeftijdscategorie 40-42 jaar is de kans op succes 20%.

De belangrijkste bijwerking van een IVF-behandeling is OHSS (OVERIAN HYPERSTIMULATION), die ontstaat als gevolg van overprikkeling van de eierstokken. De eierstokken zijn vergroot, er wordt vocht in de buik verzameld en de bijnier- en leverfuncties worden aangetast. Ernstige OHSS vereist ziekenhuisopname. Tegenwoordig zijn er echter methodes die het risico op OHSS minimaliseren, in deskundige handen wordt het risico op OHSS aanzienlijk verkleind. Het ophalen van eieren is een chirurgische ingreep, hoewel zeer zelden het risico op bloedingen, blaas-darmletsel en aan anesthesie gerelateerde risico's zijn gemeld. Meerlingzwangerschap is ook een risico, maar door het beperken van het aantal teruggeplaatste embryo's is dit risico sterk verminderd.